књиге које померају границе

Заборав, смртни грех у Срба

Како време неумитно тече, а Србија полако маршира двадесет првим веком, почиње да губи свој лични идентитет у ери брзе хране. Заборављамо многе старе српске специјалитете као што су кавурма, шваргла, крвавица, џигерњача, обични и дуван чварци.

Read more...

Сава Савановић - најпознатији српски вампир

Вјерује се да је Сава Савановић живео у старој воденици у селу Зарожје, у општини Бајина Башта. За Саву Савановића се тврдило да је убијао и пио крв људи који би дошли да мељу жито.
Посљедњих неколико деценија, млин Саве Савановића је у власништву породице Јагодић и често се назива „Јагодића воденица“. Радила је до касних 1950-их кад је затворена и угашена.

Read more...

Петар Благојевић - српски вампир

Петар Благојевић, у аустријским изворима Peter Plogojowitz, био је сељак у Србији, за којег су многи веровали да је после смрти постао вампир. Живео је крајем 17. века, почетком 18. века, умро негде 1725 у селу Kisilova, можда данашње Кисиљево код Пожаревца. Северна централна Србија била је тад део аустријског царства (од 1718 до 1739).

Read more...

Арнаут Павле - српски вампирАрнаут Павле - српски вампир


Арнаут Павле (у западној литератури познат као Арнолд Паоле (Arnold Paole)) је био српски хајдук за кога се веровало да је након своје смрти постао вампир. Прича о Павлу је једна од раних прича о вампирима, која се очувала годинама без промене. Сматра се да део његовог имена „Арнаут“ означавало његову војну службу у османлијској војсци, јер су хришћанске најамнике у турској војсци тада називали „арнаутима“.

Read more...

Вампиризам у СрбијиВампир је митолошко биће које је настало у словенској митологији, посебно на Балкану и у Украјини. Вампиром се сматра дух умрлог или леш кога је оживео зао дух или ђаво. На слику повратника-вампира који пије или сиса крв можда су утицале и грчке Ламије.
Вампир је једина реч из српског језика која је општеприхваћена у свим светским језицима.

Read more...

Има нека тајна веза

Печат једне државе и једног народа су грб и застава, химна, вера и језик. То су споне које га узајамно повезују. Споне које означавају припадност и уче како се воле и поштују отаџбина, историја, културна баштина, вера православна.

Read more...

Веровања у Срба

Тамо где мачка воли да спава, то место треба избегавати за одмор јер није здраво.

Мачка је ђаволско створење јер спава по буџацима, рернама и рупама.

Водити рачуна да ти мачка не прескочи преко главе јер ће Вам то помутити памет.

Псе је послао Бог да нас чувају. Кад ноћу лају, растерују авети од нас.

Пси не лају на анђеле и добре људе.


Read more...

Витешки ред змаја


          На основу народне традиције, код Срба је било распрострањено веровање у змајеве.Србски змај је јединствен и као таквог, не познају га митологије осталих народа.  Змај је код старих Срба представљао божанство. Представљао је елементе уиверзума и то: Крила-Ваздух, Крљушт-Вода, Пламен –Ватра, Ноге – Земља.

          У народу се змај идентификовао природном појавом метеорита на небу.

Read more...

Галерија


С. К. Белов

Саша Кузмановић Белов, прозаиста и поета, светлост дана угледао је давне 7484. године по старом рачунању времена, у старом граду Смедереву и у још старијој Србији.Захваљујући зодија -чком старословенском знаку врбе или општеприхваћеном зодијачком знаку рибе који је одређивао његове жи -вотне путање, као сањар, авантуриста и пустолов, одувек је неговао филозо- фски став према животу, знајући да је исти испуњен успонима и падовима. За- вршио је Факултет безбе- дности, Универзитета у Београду, на ком је и специјализирао.Стивен КингБожидар Дамјановић Бенедикт, Славомир Наста-сијевић, Иво Андрић, Бори-слав Пекић, само су неки од прослављених писа- ца који су имали утицаја  на његов стваралачки прозни рад. Аутор је романа Небе- ски бедеми и Тајна светог Саве, драме трочинке Ша- пат написане у лирској прози и збирке песама Зрна соли. Његова песма Презир, према одлуци стручног жи- рија штампана је 2017. у антологији посвећеној Бо- длеру-''Последњи цветови зла''.Роман Небески бедеми номинован је 2017. За Ни- нову награду за најбољи роман штампан у 2017. Тренутно ради на још три романа.  Ожењен је Аном, отац је Алексе, живи, ради и ствара у Београду.


Контакт

T: +381 60 0807 210

E:sasa.kuzmanovic112@gmail.com