Saša Kuzmanović Belov, Beograd

Saša Kuzmanović Belov, prozaista i poeta, svetlost dana ugledao je davne 7485. godine po starom računanju vremena,tj. 1977. godine u starom gradu Smederevu. Zahvaljujući zodijačkom staroslovenskom znaku vrbe ili opšteprihvaćenom zodijačkom znaku ribe koji je određivao njegove životne putanje, kao sanjar, avanturista i pustolov, oduvek je negovao filozofski stav prema životu, znajući da je isti ispunjen usponima i padovima.

Završio je Fakultet bezbednosti, Univerziteta u Beogradu, na kom je i specijalizirao na smeru ''Upravljanje rizicima u vanrednim situacijama'', kao i Akademiju tehničkih nauka na kojoj je specijalizirao na smeru ''Proizvodno mašinstvo''.

Stiven King, B.D.Benedikt, Slavomir Nastasijević, Ivo Andrić, Mešo Selimović, Borislav Pekić, samo su neki od proslavljenih pisaca koji su imali uticaja na njegov stvaralački prozni rad.

Njegova pesma Prezir, prema odluci stručnog žirija štampana je 2017. u antologiji posvećenoj Bodleru - ''Poslednji cvetovi zla'', dok su njegove rodoljubive pesme Zemljo slavnih predaka, i Voždu Karađorđu prema odluci stručnih žirija štampane, prva, u Međunarodnom zborniku poezije Zemljo slavnih predaka 2017. godine, a druga, u Zbirci rodoljubive poezije Karađorđev znamen 2017. godine.

Prvo izdanje romana Nebeski bedemi u izdanju IK Nova poetika iz Beograda, štampano je u martu 2017. godine. Iste godine roman je nominovan i takmičio se 2017. za Ninovu nagradu za najbolji roman štampan u 2017. godini.

Prvo izdanje njegovog drugog romana Tajna Svetog Save, rasprodato još u pretprodaji, u izdanju UK Raskovnik iz Smedereva, štampano je 2018. godine. Drugo izdanje istog romana štampano je 2019. u izdanju IA Belov.

Prvo izdanje sabranih dela Šapat večnosti, čini zbirka do sada neobjavljivane poezije, proze i drame, u izdanju IA Belov, štampano i objavljeno 2019. godine.

Član je društva književnika Beograda.

Osnivač je IA Belov. Vodi radionice kreativnog pisanja za decu i za odrasle. 

Trenutno radi na još tri romana i knjizi za decu.

Oženjen je Anom, otac je Alekse, živi, radi i stvara u Beogradu.