Online ili offline izdanje?

,,Uradi, kajaćeš se, ne uradi, kajaćeš se!’’
online_offline_izdanje_knjige

      Vratimo se na zid u koji ste u naletu adrenalina, opijenosti i trenutne sreće naleteli, udarili i razbili se.

Ne očajavajte, jer je činjenica da ćete kao neafirmisan pisac veoma teško naći izdavača koji će prepoznati Vaš talenat i i besplatno objaviti knjigu. Takva privilegija ipak pripada poznatim piscima.

Zato glavu gore i hajde da zajedno prodiskutujemo šta je činiti sa relativno malim fondom novca.

      Pred nama su dve  visoke kule tvrđave koju treba osvojiti.  Pretpostavljate, jedna od kula zove se ’’online’’ izdanje dok je drugoj ime štampano ili moderno, ’’offline’’ izdanje.

         Pretpostavimo da ste uz pomoć porodice i prijatelja obezbedili merdevine kojima biste se popeli uz jednu od kula, ostaje pitanje: ,,Kako odabrati onu pravu?’’

        Kako bilo, penjanje uvek zahteva ogromnu energiju i uloženi rad koji će biti utrošen pri savladavanju određenih prepreka. Na ovo pitanje ne postoji pravi odgovor. Odgovor zavisi isključivo od toga koliko je dubok vaš džep.

          Šta to u stvari znači?

         Online izdanje osim prednosti ima i mnoštvo mana. Na primer, ako biste se odlučili za digitalno izdanje izbeći ćete troškove štampe, CIP, ISBN, dok vam svi ostali troškovi i dalje ostaju: usluge lekture, korekture, preloma, pripreme za štampu, tj., digitalna priprema knjige, dizajn korica i sl.

          Šta je sa manama?

      Ako se odlučite da  promovišete i postavite vašu knjigu na jedan od sajtova koji se bave elektronskim izdavanjem knjiga dobićete ISBN broj, koji ne priznaje Narodna Biblioteka Srbije, niti možete biti uvršćeni u zvanične srpske pisce i autore, jer vasa knjiga neće biti CIP-ovana, tj., kategorizovana od strane Narodne Biblioteke Srbije. Priča sa sajtom Amazon je slična, osim što oni dozvoljavaju postavljanje samo knjiga prevedenih na engleski jezik, pa bi vam u tom slučaju bile neophodne i usluge prevodioca, pa ćete na kraju ipak ponovo doći do približne cifre kao da je u pitanju štampano izdanje.

        Ukoliko se ipak odlučite za štampano izdanje, postoje dve mogućnosti: ili ćete knjigu, ako ste vični pripremi finalnog proizvoda, izdati sami po principu ’’uradi sam’’ ili ćete pronaći izdavačku agenciju ili izdavačku kuću kojoj ćete ukazati poverenje kako bi vase prvenče, književno delo, ugledalo svetlost dana i krenulo na svoje prvo putovanje ka nekom od trgovinskih lanaca u susret svojim prvim čitaocima.